Tek Ders Sınavı Hakkında Duyuru (İİBF)
Tek Ders Sınav Duyurusu
2023-2024 Öğretim Yılı Güz Yarıyılı sonrasında tek ders sınavına girebilme durumuna gelen öğrenciler için Tek Ders Sınavı 23 Şubat 2024 Cuma günü 11.00’de yapılacaktır.
Sınava girecek öğrencilerin dersin öğretim elemanı ile iletişime geçmesi önem arz etmektedir.
Öğrencilerimiz başvurularını aşağıdaki linkten yapabilirler;
Öğrenci Başvuru Formları Giriş Ekranı için TIKLAYINIZ
TEK DERS SINAVI BAŞVURU SON TARİHİ : 18 Şubat 2024
TEK DERS SINAV TARİHİ : 23 Şubat 2024
KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ;
Sınav türleri
MADDE 33
…
(5) Tek ders sınavları:
a) Mezuniyet için, öğretim planında öngörülen derslerden biri hariç tümünden başarılı olup tek dersi kalan öğrencilerin; ilgili tek dersi almış ve sınavına girme şartlarını sağlamış olmaları koşuluyla, bütünleme sınav sonuçlarının ilanını izleyen üç gün içinde ilgili başkanlığa başvurmaları gerekir.
b) Öğrenciler, bütünleme sınavlarının bitimini izleyen on beş gün içerisinde, birim yönetim kurulu kararıyla, aynı sınav döneminde bir defaya mahsus olmak üzere ve dersin açılıp açılmadığına bakılmaksızın her sınav döneminde tek ders sınavına alınırlar.
c) Tek ders sınavındaki başarı durumu, sadece ilgili tek ders sınavında alınan ham not ile belirlenir.
ç) Tek ders sınavından başarılı olamayanlar, ilgili mevzuatta belirlenen süreler içinde bu dersi tekrar ederler.
(6) Ek sınavlar:
a) Kanunun 44 üncü maddesi uyarınca, azami öğrenim süreleri sonunda, mezun olabilmek için, son sınıf öğrencilerine başarısız oldukları bütün dersler için iki ek sınav hakkı verilir. Ek sınavlar; akademik takvimde ilan edilen tarihlerde yılda bir kez yapılır.
b) Daha önce hiç alınmamış veya alınıp da en az bir kez sınava girme hakkı elde edilememiş dersler için ek sınav hakları kullanılamaz. Öncelikle, bir defaya mahsus olmak üzere, bu derslere kayıt yapılarak devam ve sınava girme şartlarının yerine getirilmesi gerekir. Staj, bitirme tasarım projesi gibi uygulamalı ve uygulaması olan dersler de bu kapsamda değerlendirilir.
c) Bu sınavlar sonunda başarısız ders sayısını, daha önce hiç alınmamış veya alınıp da bir kez sınava girme hakkı elde edilememiş dersler de dâhil olmak üzere beş derse indirenlere, bu beş ders için üç yarıyıl (sınıf geçme esasına göre öğretim yapılan veya yıllık ders yapılan kurumlarda iki öğretim yılı), ek sınavları almadan beş derse kadar başarısız olan öğrencilere dört yarıyıl (sınıf geçme esasına göre öğretim yapılan veya yıllık ders yapılan kurumlarda iki öğretim yılı), bir dersten başarısız olanlara ise öğrencilik haklarından yararlanmaksızın başarısız oldukları dersin sınavlarına sınırsız girme hakkı tanınır.
ç) Ek sınav haklarından yararlandıktan sonra mezun olamayıp açılacak sınavlara girme hakkı elde eden öğrencilere ayrıca tek ders sınav hakkı verilmez.
d) Öğrenciler ek sınav haklarını verilen süreler içerisinde kullanmak zorundadırlar. Ek sınav hakkını, verilen süreler içerisinde kullanmayan öğrenciler sınav hakkından vazgeçmiş sayılır.
e) İzledikleri programdan mezun olmak için gerekli bütün derslerden geçer not aldıkları hâlde, başarılı sayılabilmeleri için öngörülen not ortalamalarını sağlayamamaları sebebiyle ilişikleri kesilme durumuna gelen son dönem (sınıf geçme esasına göre öğretim yapılan birimlerde son sınıf) öğrencilerine, not ortalamalarını yükseltmek üzere diledikleri derslerden sınırsız sınav hakkı tanınır. Bunlardan uygulamalı, uygulaması olan ve daha önce alınmamış dersler dışındaki derslere devam şartı aranmaz.
f) Açılacak sınavlara üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan yararlanamaz.
g) Sınırsız hak kullanma durumunda olan öğrenciler, sınava girdikleri döneme ait öğrenci katkı payını/öğrenim ücretini ödemeye devam ederler. Ancak bu öğrenciler, sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar.
ğ) Daha önce hiç alınmamış veya alınıp da bir kez sınava girme hakkı elde edilememiş dersler hariç, ek sınav hakkı kullanılan derslerdeki başarı durumu, sadece ek sınavda alınan ham not ile belirlenir. Bu fıkranın (c) bendinde sayılan öğrencilerden, yarıyıl/yıl hakkı kazananlar ise azami süreler içinde öğrenim gören normal öğrencilerle aynı devam ve sınav yükümlülüklerine tabi tutulur.