Fakültemizde, İkinci Dünya Savaşı’nda Propaganda ve Çizgi Filmler Webinarı Gerçekleştirildi
Fakültemizde, İkinci Dünya Savaşı’nda Propaganda ve Çizgi Filmler Webinarı Gerçekleştirildi
11 Mayıs 2023 Tarihinde uluslararası alanda ve siyasi tarihte önemi bir yere sahip olan İkinci Dünya Savası döneminin en dikkat çeken konularından biri olan propagandalara dair düzenlenen webinarın konuğu, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Uzmanı Fatih ŞEN oldu. Üniversitemiz Dünya Düşünce ve Medeniyetler Topluluğu tarafından düzenlenen webinar, Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Merve Suna Özel Özcan’ın moderatörlüğünde gerçekleşmiştir.
Fatih ŞEN, İkinci Dünya Savası sürecini ele alırken özellikle propaganda aracı olarak çizgi filimlere odaklanmış ve bu konuda araştırmalarını gerçekleştirmiştir. Şen’in 2. Dünya Savaşı'nda Propaganda Çizgi Filmleri başlığı ile yayınladığı kitabı konuya farklı bir tarihsel bakışı da ortaya koymaktadır. Bu kapsamda Şen’e göre; “İkinci Dünya Savaşı üzerinden yıllar geçse de sosyal bilimciler tarafından incelenmeye, yeni bulgularla farklı açılardan ele alınmaya devam etmektedir.” Bu açıdan önemli bir dönem incelemesi sunan bu webinar da, savaş sırasında hem mihver hem de müttefik devletler tarafından üretilen çizgi filmleri üzerinde durulmuş ve ideolojik propagandanın çizgi filmler üzerinden nasıl yürütüldüğünü gösteren en ikonik çizgi filmler ela alınmıştır. Bunlar ise şunlardı; Der Störenfried, What Hitler Wants, Donald Gets Drafted, The Ducktators, Fascist Barbarians Cinema Circus, Der Fuehrer’s Face, Reason and Emotion.
Çizgi film olarak adlandırılan bu animasyonların esasen bir çizgi film formundan ziyade yetişkinler için tasarlanmış olması önemli bir detaydır. Bu çizgi filmleri ve dönemin diğer çizgi filmlerini farklı kılan ise bu çizgi filmlerin sanılanın aksine sadece çocuklara değil, aynı zamanda askerlere ve her yaştan yetişkinlere yöneliktir. Bunun en temel nedeni ise Şen’e göre İkinci Dünya Savaşı’nda çizgi filmler birer ideolojik propaganda aracı olarak kullanılması ve bu sayede kitlelerin savaşma istekleri kontrol altına alınmak istenmesidir. İkinci Dünya Savası örneği bağlamında önemin politikacılarının da çizgi filmler gibi kitle iletişim aracı olarak kullanılabilecek tüm enstrümanlarla toplumu yönlendirmeye çalıştıkları ve İkinci Dünya Savaşı’nda ideolojik propaganda aracı olarak kullanılan çizgi filmlerin incelenmesi ile hem konuya farklı bir bakış açısıyla yaklaşıldığını hem de çizgi filmlerin hiçte göründükleri kadar masum olmadıklarını ifade edilmiştir.
Webinarlarımızın hazırlanmasında katkı sağlayan öğrencilerimiz Ayşe Gül Aldemir, Merve Nur Çelik, Yaren Parende ve Zeynep Sarıkaya’ya teşekkür ederiz.